Skip to content
Burgerparticipatie gemeente

Het bewustzijn om proactief inwoners bij hun gemeente te betrekken, groeit, en dat is mooi: het heeft nu eenmaal een langere houdbaarheidsdatum dan na afloop inwoners te informeren over reeds genomen beslissingen. Veel burgers voelen zich betrokken bij hun leefomgeving en willen zich daarvoor inzetten. Vandaar dat steeds meer gemeenten hun rol aanpassen van mededelen naar communiceren. Van eenrichtingsverkeer naar tweerichtingsverkeer. Dit proces, ook wel burgerparticipatie genoemd, biedt de inwoners de mogelijkheid om bij te dragen aan de besluitvorming en begroting van hun gemeente. Zo krijgen burgers een directe stem bij publieke beslissingen.

Burgerparticipatie in een gemeente brengt meer draagvlak bij inwoners

Burgerparticipatie draagvlak

Het realiseren van een burgerparticipatie gemeente neemt vanzelfsprekend tijd in beslag, maar het is zeker de moeite waard als u kijkt naar de voordelen van burgerparticipatie. De gemeente ontvangt bijvoorbeeld waardevolle tips door het ophalen van informatie en ideeën van de inwoners over publieke kwesties. Bovendien komt er veel input binnen voor de toekomst, waardoor publieke normen en waarden beter geïdentificeerd kunnen worden. Bij een burgerparticipatie gemeente ziet u dat het draagvlak bij de inwoners wordt vergroot, de publieke ondersteuning en het begrip voor het nemen van bepaalde besluiten zal toenemen. Maar hoe maakt u burgerparticipatie voor uw inwoners nu laagdrempelig toegankelijk én aantrekkelijk? Het antwoord daarop is de handige burgerparticipatie app van Gemeentepeiler!

Voordelen voor burgerparticipatie van de participatie-app

Als burgerparticipatie gemeente betrekt u als bestuurders de inwoners bij de te nemen besluiten. Maar hoe bereikt u op een laagdrempelige, snelle manier de inwoners? Het is al gebleken dat de gebruikelijke e-mailcampagnes steeds minder effect hebben. Mensen ontvangen dagelijks zoveel e-mails, dat een vragenlijst al snel naar de prullenbak verdwijnt. Als het aankomt op het uitvoeren van onderzoek – vragenlijsten, peilingen en enquêtes – heeft het gebruik van een app wél aantoonbaar effect:

  • Mobiele gebruikers brengen tegenwoordig veel meer tijd door met apps op hun smartphone, in verhouding tot mobiele websites. De participatie app van Gemeentepeiler sluit hier perfect op aan.
  • Het gebruik van de app is eenvoudig en snel, waardoor het invullen van een vragenlijst door de gebruiker niet als een hele opgave wordt gezien. Zo krijgt u razendsnel inzicht in wat er leeft!
  • Door de notificaties worden inwoners op een directe en persoonlijke manier benaderd, waardoor ze zich nog meer betrokken zullen voelen.

De drempel voor burgers om hun mening te geven wordt dusdanig laag, dat dit uw gemeente heel veel waardevolle informatie zal opleveren. Dit maakt de participatie app tot een onmisbaar instrument om burgerparticipatie te stimuleren!

Deel dit artikel met jouw netwerk!

Ervaar zelf hoe het werkt

Is je interesse gewekt? Onze adviseur Christien neemt je graag mee in alle mogelijkheden tijdens een demo.