Skip to content

Gemeentepeiler in Rotterdam

Gemeentepeiler is een handige smartphone-app waarmee jij als Rotterdammer eenvoudig je mening met de gemeente kunt delen. Je ontvangt regelmatig korte peilingen over diverse onderwerpen, zoals jouw wijk, toerisme, veiligheid, milieu en duurzaamheid.

Deze peilingen kunnen specifiek over jouw buurt gaan of de hele stad beslaan. Ze bestaan uit 1 tot 15 vragen, en met jouw input kan de gemeente verbeteringen doorvoeren. 

Samenwerking en Doelen

In Rotterdam werken de afdelingen Onderzoek en Business Intelligence (OBI) en Kennis, Projecten en Innovatie (KPI) samen met Gemeentepeiler om burgerparticipatie te stimuleren. Deze samenwerking, gestart in 2018, had twee hoofddoelen:

  1. Onderzoeken of de Gemeentepeiler app een waardevolle aanvulling is op traditioneel onderzoek.

  2. Onderzoeken of de Gemeentepeiler app kan helpen bij het betrekken van inwoners, vooral bij gebiedscommissies en wijkraden, voor wijkplannen en adviezen.

Peilingen voor en door Rotterdammers

Onderzoekspeilingen worden ontwikkeld door OBI en via de Gemeentepeiler app verspreid onder Rotterdamse gebruikers. Deze peilingen zijn doorgaans kort, met 1 tot 15 vragen.

Betekenisvolle Resultaten

Het is essentieel om de resultaten van peilingen terug te koppelen aan bewoners om betrokkenheid te bevorderen. Gemeentepeiler begon als experiment en is uitgegroeid tot een waardevol instrument voor burgerbetrokkenheid.

Van Experiment naar Succes

Het experiment begon met proefpeilingen in de hele stad, wat leidde tot waardevolle inzichten. De app werd verbeterd en er werden peilingen gemaakt voor specifieke wijken en buurten, met meer dan 70 lokale peilingen als resultaat.

Toekomstige Betrokkenheid

Gemeentepeiler blijft een cruciale partner in het versterken van burgerbetrokkenheid in Rotterdam. We zien uit naar meer peilingen, meer input en een nog beter geïnformeerd en betrokken Rotterdam!

Logo-gemeente-Rotterdam-e1465119871220

Heb je vragen? Stel ze!