Skip to content

VNG Burgerpeiling uitvoeren

Als gemeente wil je natuurlijk weten wat er leeft onder je inwoners om je beleid en dienstverlening optimaal af te stemmen op hun wensen. De VNG burgerpeiling is een handige methode voor inwonersonderzoek.

De VNG burgerpeiling is standaard aanwezig in Gemeentepeiler dus je kunt hem eenvoudig zelf uitvoeren en waardevolle inzichten verzamelen over wat er speelt in je gemeente.

Wat is de VNG burgerpeiling?

Benieuwd naar wat de VNG Burgerpeiling precies is? Dit onderzoek geeft je waardevol inzicht in wat jouw inwoners denken over thema's zoals leefbaarheid, betrokkenheid en algemene opinie. Het mooie is dat de VNG Burgerpeiling standaard beschikbaar is in de Gemeentepeiler peilingen bibliotheek. Dat betekent dat je de afname van het onderzoek kunt uitvoeren zonder de noodzaak van externe onderzoeksbureaus.

Met Gemeentepeiler kun je de VNG Burgerpeiling in verschillende fasen uitvoeren. Inwoners krijgen gedurende een periode steeds enkele peilingen over specifieke Burgerpeiling thema's, zoals leefklimaat, welzijn en zorg, de relatie tussen inwoner en gemeente, en directe dienstverlening. Op deze manier houden we het behapbaar voor jou en jouw inwoners!

Burgerpeiling uitvoeren met Gemeentepeiler

Je kunt de burgerpeiling van begin tot eind met Gemeentepeiler uitvoeren. De peilingen in verschillende thema's worden netjes ingepland in je Gemeentepeiler Dashboard. Maar je hebt ook de vrijheid om zelfonbeperkt opiniepeilingen of andere vragen toe te voegen. Zo houden we het interessant voor jouw inwoners.

Zodra de burgerpeiling is afgerond, bekijk je de resultaten eenvoudig in het Gemeentepeiler dashboard. We zorgen er ook voor dat de gegevens kunnen worden gedeeld met VNG Realisatie. Hierdoor kun je jouw gegevens vergelijken met die van andere gemeenten en inzicht krijgen in waar jouw gemeente staat op www.waarstaatjegemeente.nl.

Opiniepeiling social media
Burgerpeiling

VNG Burgerpeiling thema’s​

De VNG Burgerpeiling behandelt verschillende relevante thema’s om inzicht te krijgen in de opinie van inwoners. Deze thema’s omvatten:

Leefklimaat

Dit omvat onderwerpen zoals de kwaliteit van de leefomgeving, groenvoorzieningen, verkeer en vervoer, veiligheid, en geluidsoverlast.

Welzijn en zorg

Hierin worden vragen gesteld over gezondheid, zorgvoorzieningen, en de mate van tevredenheid met sociale voorzieningen en zorgdiensten.

Relatie tussen inwoner en gemeente

Dit thema richt zich op de interactie tussen inwoners en de gemeente, zoals de bekendheid met gemeentelijk beleid, communicatie met de gemeente, en de tevredenheid over gemeentelijke dienstverlening.

Directe dienstverlening

Hierbij wordt specifiek gekeken naar ervaringen met dienstverlening door de gemeente, bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen, melden van problemen, of het contact met gemeenteambtenaren.

Deze thema’s helpen gemeenten om een holistisch beeld te krijgen van wat er leeft onder hun inwoners en om gericht beleid en dienstverlening te ontwikkelen die aan hun behoeften voldoen.

Werven van respondenten

Het uitvoeren van de burgerpeiling wordt extra waardevol wanneer veel inwoners meedoen. Maar geen zorgen, we staan voor je klaar om je te helpen de burgerpeiling onder jouw inwoners te promoten. Zo zorgen we ervoor dat je de respons krijgt die je nodig hebt voor waardevolle inzichten.

En dat is nog niet alles! We hebben een handig starterspakket voor je samengesteld met daarin hulpmiddelen om peilingen onder je inwoners te promoten.

Wat de combinatie Gemeentepeiler + VNG burgerpeiling nog aantrekkelijker maakt, is dat jouw inwoners geen lange lijst met vragen hoeven in te vullen. In plaats daarvan beantwoorden ze per thema een aantal peilingen. Dit zorgt voor een hogere respons en meer waardevolle input.

Het mooie is dat de VNG Burgerpeiling standaard beschikbaar is in onze Gemeentepeiler peilingen bibliotheek, wat betekent dat je deze kunt uitvoeren

Ervaar zelf hoe het werkt

Is je interesse gewekt? Onze adviseur Christien neemt je graag mee in alle mogelijkheden tijdens een demo.