Skip to content
e-democracy

De democratie zoals we hem de afgelopen decennia hebben leren kennen is er een waarbij de besluiten worden genomen in gemeentehuizen, vergaderzaaltjes met ambtenaren en nog verder weg, bij de regionale en nationale overheid. Maar anno 2019 is dit veranderd. Burgers willen meer inspraak in de besluitvorming, terwijl lokale overheden ook steeds meer proberen hun inwoners te betrekken in het reilen en zeilen van hun gemeente. In dit blog alles over e-democracy oftewel digitale democratie.

Er is echter een afstand tussen burgers en overheden als het gaat om burgerparticipatie. Informatie van gemeenten komt lang niet altijd aan en wie zoekt naar nog een actievere vorm van inspraak – via peilingen, inspraakavonden of enquêtes – komt ook uitdagingen tegen. Gemeenten zijn daardoor gedwongen zich te verplaatsen in de burger door ze te bereiken op de platformen waar ze het meest actief zijn. Vandaag de dag hebben we het over sociale media, smartphones en apps als we kijken hoe het communicatieverkeer en de informatievoorziening van de meeste burgers eruitziet. Gemeenten passen zich hieraan aan en het heeft ervoor gezorgd dat de democratie van vandaag en morgen tot uiting komt in de digitale wereld. Burgers en ambtenaren maken in steeds meer gemeenten kennis met het begrip E-democracy.

Wat is E-democracy?

E-democracy staat voor de democratie die op of via het internet plaatsvindt. Alle vormen van digitale burgerparticipatie vallen hieronder. Veel gemeenten zijn hier al bewust – of onbewust – mee bezig, maar omdat het internet zo ongelofelijk veel mogelijkheden biedt, is voor vrijwel alle gemeenten in Nederland nog veel te winnen op het gebied van e-democracy.

E-democracy (a combination of the words electronic and democracy), also known as Digital Democracy or Internet democracy, incorporates 21st-century information and communications technology to promote democracy.
Wikipedia

Momenteel wordt e-democracy vooral gebruikt als een goedkopere, snellere en makkelijkere manier om informatie over de stand van zaken rondom een project, een besluit of een nieuwe wet te delen. Partijen en politici gebruiken het als platform om campagne op te voeren tijdens verkiezingstijd en er worden soms wat foto’s en video’s gedeeld van evenementen die plaatsvinden in een gemeente.

Het zijn laagdrempelige vormen van e-democracy, die aan de ene kant goed aangeven hoe deze digitale vorm van democratie gebruikt kan worden. Maar wie als gemeente de mogelijkheden van het internet alleen op die manier gebruikt, doet zichzelf, de burgers en de huidige technologie tekort. Wie als gemeente het internet alleen gebruikt voor informatie en foto´s, ziet het internet niet als iets anders dan een digitaal verlengstuk van de buurtkrant. Maar uiteraard gaat digitale democratie veel verder, met name als we kijken naar burgerparticipatie. En die ontwikkeling valt niet los te zien van de opkomst van sociale media.

Met sociale media als Facebook, Twitter en Instagram zijn er netwerken ontstaan waarop je in contact kan komen met burgers. Burgers kunnen op een manier betrokken worden bij de besluitvorming in hun gemeente op een manier die we ons pakweg twintig jaar geleden niet voor zouden kunnen stellen. Dankzij het internet kunnen burgers veel makkelijker hun stem laten horen. Inspraakavonden in buurtcentra met lange Powerpoint presentaties, waar met geluk vijf man op af komen, lijken verleden tijd dankzij e-democracy.

Wat zijn de voordelen van E-democracy?

Snelheid

De mogelijkheden van E-democracy zijn talrijk, en al deze mogelijkheden hebben hun eigen voordelen. Een van de grote voordelen van het digitaal betrekken van burgers bij de gemeentelijke besluitvorming is de snelheid waarop informatie, peilingen en vragenlijsten verspreid kunnen worden. Via mailinglijsten of sociale media-pagina´s kunnen burgers binnen een paar klikken lezen over wat ze in de komende maanden kunnen verwachten in de gemeente – of wat er in de afgelopen maanden is besloten, gebouwd of veranderd. In het geval van Gemeentepeiler, waar we vooroplopen wat betreft e-democracy en digitale burgerparticipatie, kan er dankzij de Gemeentepeiler app nóg sneller informatie worden verspreid – hierover later meer.

Makkelijker

e-democracy

De sociale media of in het geval van Gemeentepeiler de app: het brengt niet alleen meer snelheid met zich mee, het zorgt ook voor meer eenvoud. Digitale burgerparticipatie ontneemt ambtenaren werk, het zorgt ervoor dat een soms ietwat stroperig proces van informeren, betrekken, laten participeren en vervolgens terugkoppelen gedigitaliseerd wordt wat werk uit handen neemt.

Directer

Een envelop op de deurmat, een uitnodiging voor een inspraakavond, een poster in de buurtsupermarkt: het zijn ouderwetse vormen van burgerparticipatie die anno 2019 volledig langs de burgers heengaan. Dankzij de mogelijkheden van de digitale democratie worden burgers direct benaderd op Facebook, op hun telefoon (de Gemeentepeiler app) of op hun mail. Dit zijn de plekken waar ze elke dag actief op zijn, waar een groot deel van het leven plaatsvindt, en vooral: dit zijn de plekken waar mensen informatie tot zich nemen en hun mening uiten.

Groter Bereik

Het bereik is groter via het internet: in Nederland is haast iedereen aangesloten op het internet en iedereen heeft een smartphone. Het gebruik van sociale media is er groot, het gebruik van apps is er nog groter. Wie de mogelijkheden van e-democracy optimaal gebruikt, kan zo goed als alle inwoners van zijn of haar gemeente bereiken, ook zij die zich vroeger nooit aangesproken voelden tot burgerparticipatie.

Goedkoper

E-democracy is een investering, een omslag, maar het is er een die zich uitbetaald. Niet alleen qua resultaten: voor gemeenten is de digitale democratie ook economisch voordeliger. Gemeenten beschikken vaak al over bijvoorbeeld mailadressen en andere informatie over hun burgers, zonder erbij stil te staan dat deze informatie enorm waardevol is in het proces van burgerparticipatie. Het versturen van peilingen via de mail of een app kost zo goed als niets, zeker als de peilingen al ontworpen zijn en de app al ontwikkeld is. Want de E-democracy app van Gemeentepeiler, waar alle hierboven genoemde voordelen samenkomen, hoeft alleen maar aangepast te worden naar de voor burgers herkenbare huisstijl van de gemeente.

Hoe werkt een e-democracy app?

e-democracy 2

E-democracy is de digitale democratie. De democratie van de digitale burgerparticipatie, sociale media. Van snellere informatievoorziening en nieuwe vormen van inspraak. Maar één uitdaging is nog niet gelijk opgelost met de digitalisering van de democratie, en dat vraagstuk concentreert zich vooral op de toegankelijkheid van burgerparticipatie. Zoals aangegeven, is het snel en makkelijk om vragenlijsten via de mail te sturen of om meningen te peilen op Facebook. Maar in een wereld waar alles draait op snelheid en gemak, is de realiteit dat burgers daar nog niet altijd op reageren zoals we hopen. De conclusie is dat e-democracy laagdrempeliger moet worden.

Gemeentepeiler heeft een e-democracy app ontwikkeld. Deze participatie app kan door een gemeente naar hartenlust aangepast worden wat betreft logo, huisstijl, kleuren, etc., waardoor de burger die zo´n app gebruikt zich gelijk thuis voelt. Via deze app worden er peilingen verstuurd, die de burger binnen enkele minuten kan invullen. Burgers ontvangen een melding op hun smartphone als er een nieuwe peiling is die ze kunnen invullen – ze hoeven dus niet naar hun mail of naar de algemene Facebookpagina van de gemeente. Vervolgens krijgen ze een terugkoppeling of inzage in de resultaten: deze stappen zijn essentieel om burgers betrokken te blijven houden.

Ook iets voor uw gemeente?

[button text=”Neem Contact Op” radius=”5″ link=”/contact” text-align: center”]

Burgers zijn meer dan ooit actief op hun smartphone en maken vooral gebruik van apps. Voor nieuws, voor communicatie, voor entertainment: alles is reeds geïnstalleerd op de telefoon via apps. Dé manier om e-democracy zo effectief mogelijk te maken, is door het toegankelijk te maken. Dat is de filosofie achter de Gemeentepeiler app. Digitale burgerparticipatie, voor iedereen.

 

Deel dit artikel met jouw netwerk!

Ervaar zelf hoe het werkt

Is je interesse gewekt? Onze adviseur Christien neemt je graag mee in alle mogelijkheden tijdens een demo.